Steden hebben de afgelopen eeuw een geheel nieuwe rol gekregen. Van plekken met een haven en grote aantallen arbeidskrachten naar plekken waar snel ideeën uitgewisseld kunnen worden. Beide redenen voor bedrijven om zich in steden te vestigen. Maar wel een heel ander soort bedrijven.
Ik schreef hier al eerder over de nieuwe rol van steden en regio’s in Europa. Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU in 2016 zullen slimme stedelijke oplossingen waarschijnlijk ook een rol gaan spelen.
Het Britse Centre for Cities bracht ‘A century of cities – Urban economic change since 1911’ uit, geschreven door Paul Swinney & Elli Thomas. Het is een analyse van de economische ontwikkeling van een groot aantal Britse steden: welke steden maakten een goede sprong naar een kennisintensieve economie, en welke hebben na het verval van traditionele industrie min of meer de boot gemist?
Helemaal een aanrader, het gaat ook in op goed overheidsbeleid voor de transformatie naar een kennisstad.
Dit plaatje illustreert heel mooi de nieuwe rol van steden.
(Bron: Centre for Cities, A century of cities – Urban economic change since 1911’, link staat hierboven)
Van een bron van arbeidskrachten, brandstof en van toegang via een haven honderd jaar geleden, zijn steden nu steeds meer een plek waar het om kennis, nabijheid en het delen van informatie gaat. Waarschijnlijk ook de reden waarom startups, ook de hightech startups, zich tegenwoordig graag in steden vestigen (al verwijst deze link naar een Amerikaans onderzoek). En ook het uitgangspunt van de netwerksamenleving die Europa naar mijn mening aan het worden is.